Mesec Svečan – Vesnar (Februar – February)

Danes marsikje po slovanskem svetu praznujejo Gromnico, ki je bila s pojavom krščanstva prepletena s krščanskim praznikom Svečnico. V Rusiji rečejo, da se na ta dan zima prvič sreča s pomladjo, naš rek, “Svečnica – prva iskra v zemljico” pa nakazuje, da so tudi tu korenine praznika povezane s strelo in gromom, torej s starejšimi verovanji, ki pa so nažalost zabrisani. Čas, v katerem smo, je točno na sredini med zimskim obratom in pomladnim enakonočjem. Označuje zadnji izdih zime ter hkrati obljubo pomladi in luči, ki prihajata za njim.

Pri nas je bila Svečnica važen vremenski dan, po vremenu na svečnico pa so prerokovali tudi letino. Navajam nekaj zanimivih pregovorov povezanih s tem dnem, ki jih je zapisal Kuret:
Na svečnico pride medved iz brloga; če je vreme toplo in jasno, ostane zunaj; če pa je mračno in mrzlo, vrne se nazaj, ker zime še ne bo skoro konec. (Koroška)
Če na svečnico sneži, bo vuzem lep; če pa ne sneži, bo grd. (Bela Krajina)
Cvetna nedelja bo snežena, če je svečnica zelena. (vsa Slovenija)
Kolikor dni pred svečnico ptiči žgolijo, toliko dni po svečnici molčijo.
Kakor visoko se kadi na svečnico sveča, če jo upihneš, tako visok bo v tem letu lan. (Slovenske gorice)
Gromnica je povezana z gromovnikom Perunom. Na Poljskem, na primer, so v tem času prižigali sveče (gromnice) v zaščito pred strelo, požari pa tudi pred volkovi (tu je odličen članek, ki govori o tem: https://lamusdworski.wordpress.com/2016/01/29/gromnice/#comments). Takoj po Gromnici namreč nastopi še zadnjič vladar volkov Veles, jutri se praznuje Velesov dan. Veles je kot gospodar volkov oz. duš povezan tudi s kultom prednikov in tako verjetno tudi s tradicionalnim pustovanjem, ki v februarskih dneh odganja zadnji naval zime.
Svečan je povezan tudi z ženskimi božanstvi. Na Poljskem je to Devana ali Dziewanna Gromniczna – Devana gromske sveče, sicer boginja mladosti, divjine, lova in lune. Na Gromnico v njeno čast prižigajo sveče gromnice in s tem čarajo toploto in svetlobo. Devana je kot Veles gospodarica živali in njen odmev je ohranjen v verovanju v božansko mater/devico, ki varuje pred volkovi. Devana naj bi bila sorodna Vesni, boginji pomladi in z Velesom (Vesnikom) naj bi imela sina Jarila, pri nas znanega pod imenom Zeleni Jurij. V mesecu februarju so tu kraljevale Vesne, vilam sorodna bitja, zato se mesec februar po njih imenuje vesnar. Vesne prebivajo v visokih gorah v prelepih palačah. Tam se pomenkujejo, kakšno bo leto, letina, kdo bo to leto umrl in tako dalje. Človek lahko od njih sliši, kakšna bo usoda, vendar če ga zasačijo, gorje mu. Okrog njihovih palač je krog iz katerega Vesne ne morejo, le v mesecu februarju lahko pridejo z gora v dolino in takrat se vozijo v lesenih vozičkih tik ob poti. Njihov najpomembnejši shodni dan je 24. februarja. Vesne so nekaterim nevarne, komur pa je prirojeno, jih bo lahko slišal.
c93df230f034756060e8917d67024ab7

Dziewanna Gromniczna / Devana Gromnica

2 thoughts on “Mesec Svečan – Vesnar (Februar – February)

    • Primerjava je dovoljena, ne? Prav zato omenjam Vesne. Perun in Veles sta prav tako izpricana tu. Ce se vam zdi, da je na tem mestu vredno omeniti se katero bozanstvo pa na dan z besedo. Na blogu se usmerjam tako na slovansko, kot slovensko.

      Like

Leave a comment